Juli 2021

                                      

Hoe gaat het daar in Heucourt?

Er is alweer zoveel gebeurd, waarvan hier een kort verslag. We zitten midden in het verhuurseizoen, de maatregelen zijn versoepeld en Frankrijk ontvangt weer graag toeristen, zelfs uit een donkerrood Nederland. Fijn, want dan kunnen plannen werkelijkheid worden.

Zonder huurders hebben we zelf natuurlijk genoten van Heucourt, dat was geen straf. Het is er zo mooi en rustig. Het gaf ons de tijd om er 2 kamers ‘bij te maken’, want wat bleek, mede door Corona willen toch meer mensen een eigen kamer. Geen probleem. Op de tweede verdieping hebben we nu ook een kamer ‘de uil’, een 1 persoonskamer lekker afgelegen van de andere kamers voor als je rust wilt of zelf hard snurkt. En dan een kamer ‘de bij’ tegenover de vlinder waar een eenpersoons bed staat en gemakkelijk een tweede bed bij gezet kan worden. Ik heb er zelf een aantal nachten heerlijk geslapen! 

Verder hebben we afgerekend met het harde kalkhoudende water. Op 29 juni is in de kelder een waterontharder geïnstalleerd. Zo’n installatie heeft bijna iedereen op het kalkhoudende plateau waarop ook Heucourt ligt. Met zout (wat je in de supermarkt in zakken van 25 kg koopt) wordt het calcium uit het water gehaald. Volgens de verkoper beter voor alles! Hoe dan ook, ’s avonds hadden we plots geen water meer….. het herstelde zich ook weer spontaan. Waarschijnlijk had t niks met de waterontharder te maken.

Ook hebben we de afgelopen tijd 2 voeg-bedrijven op bezoek gehad die offertes maken voor het voegen van het kasteel. Een hele kunst om in het Frans uit te leggen dat je geen nieuw kasteel wil en vooral de authenticiteit en de charme wil bewaren, maar toch opnieuw wil laten voegen en verval tegen wil gaan. Wordt vervolgd…

En dan de groepen die weer van het kasteel hebben kunnen genieten. Er was een trouwfeest geweest, met veel mensen en eigen catering. Geweldig hoe dat uitgepakt heeft. Sprookjesachtige verlichting in witte bollen op een mooi gemaaid grasveld. De pingpongtafel die als eettafel dienst deed met een passend eigen gemaakt tafelkleed. Met heel veel aandacht voor detail, een mooi feest.

We hebben wijnproeverijen gehad, voetbal gekeken in het café, gedanst en eindeloos in de tuin gewerkt. Er is een marter gesignaleerd in de tuin…..

Henk werd 65 en dat werd met 20 vrienden en vriendinnen gevierd. Het was geweldig zoveel lieve vrolijke vrienden bij elkaar. De vrijdag werd afgetrapt met een zeepsop circuit. Dikke pret!  In het tuinhuis hingen eindeloos slingers met foto’s en was het vooral vrijdagavond bij de vuurtjes goed toeven. Zaterdag werd binnen heerlijk gegeten met liedjes en Pink Floyd muziek op 3 gitaren. Wat een sfeer heeft die eetzaal toch! Groot genoeg voor veel mensen en een goede akoestiek waardoor je elkaar prima verstaat. Dat wist die architect toch al in t midden van de 19e eeuw…

Met ons toetje in de hand, werden we in het café getrakteerd door de kids op een komische bingo die vloeiend overging in een swingfeest. Wat hebben we gelachen! 

En toen werd het 14 juillet, er werd door de burgemeester bloemen gelegd bij het monument en wijn gedronken bij de sale de fête in het dorp. Zodra  we binnen de poorten waren, mochten de mondkapjes af en hebben we ons best gedaan met veel dorpsgenoten een gesprek aan te knopen. We werden zeer vriendelijk onthaald en voelden ons opgenomen in de gemeenschap. We maakten oa. kennis met een vrouw die 11 jaar elke vrijdag het kasteel had schoongemaakt. Ze was met pensioen en niet te bewegen om weer in te springen. Sommige mensen deden echt hun best om verstaanbaar met ons te spreken, anderen waren echt niet te verstaan.  De slager uit het dorp kwam reclame maken voor de mogelijkheid om een speenvarken te roosteren voor groepen die daar belangstelling voor hebben. Aardige man, wie weet is er belangstelling voor. We hebben maar niet gezegd dat we zelf geen vlees eten. De wijn vloeide royaal en het hielp bij het frans praten 🙂

Ik heb me opgegeven voor de feestcommissie voor volgend jaar.

De lichtshow op de Notre Dame van Amiens is een aanrader. In juli begon het om 22.30, in augustus zal het 22.00 uur zijn. Voorlopig is de show elke avond te zien en zijn de terrasjes open. Hoe dat blijft na de laatste speech van Macron is afwachten. Vaccinatiebewijs tonen voor de lichtshow zou een mogelijkheid kunnen zijn. Voor je gaat, zou ik zeker even op de site van de VVV Amiens kijken.

En toen kwam Tokodrama met 2 weken cursus toneelspelen, de 29e en 30e trainingsweek alweer. De zomer leek terug te keren, vooral de eerste week hadden ze een buitencursus met alleen maar zon. Geweldige organisator die Bart, de boodschappen waren al voor zijn aankomst door de intermarché in Oisemont gebracht en 3 treinreizigers gehaald in Longpré les corps Saints. Goede verbinding, op ‘t laatste stukje na, dan moet je eigenlijk gewoon gehaald worden, 15 minuten rijden. 

De maand augustus en september is het kasteel eigenlijk permanent verhuurd. A.s. zondag heb ik een kennismakingsgesprek met een mogelijke hulp op vrijdag voor de schoonmaak en het gras….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *