Zomer 2022

Het is alweer september en nog steeds schitterend weer. Toch merk je dat de zomer aflopend is, ‘s avonds wordt ‘t eerder donker en koelt het sneller af. Het gras ligt bezaaid met appels, vijgen en noten, de herfst komt eraan.

Wat een zomer hebben we gehad, de tuin kan erover meepraten: geen druppel regen. De stoelen aan de noordkant van het kasteel zijn nog nooit zo vaak gebruikt, want afgelopen zomer was het daar lekker koel. En de grasmaaier kon bijna de hele zomer in het hok blijven staan, het gras is droog en geel en groeit niet. We hopen net al alle Fransen dat het er volgend jaar weer frisgroen erbij staat.

Wat heeft de zomer ons verder gebracht? Veel plezier voor heel veel mensen. Onze kinderen zijn er regelmatig met hun (studenten) besturen geweest en hebben het naast hard werken en klussen heerlijk gehad. Tokodrama heeft er weer 2 warme weken hard gewerkt en lol gehad met theateropdrachten. De piano is gestemd, speciaal voor Inge, die de piano ooit geschonken heeft aan het kasteel. Inge heeft met een schildergroep het kasteel in augustus bezocht en was blij met het mooie geluid van de piano.

De pianostemmer vond het overigens ook wel interessant om zo’n oude piano te mogen stemmen en vroeg me van alles waar ik geen antwoord op had. Naast de groep van Inge, kwam ook de groep van Hans (de commando’s), na een lange periode weer terug in het kasteel. Het is voor ons leuk om te horen dat ze dan alles weer herkennen en zich meteen weer thuis voelen. 

De reacties over het voegwerk aan de achterzijde zijn steeds lovend en wordt door iedereen opgemerkt.

En zo zijn er nog veel meer groepen geweest. Jaap was er met vrienden uit Amsterdam. Zij hebben enorme afstanden met de nieuwe frisbee overbrugd, eerst in de tuin en later in Le Crotoy met laag water. Wat een enorme stranden heb je daar dan! En nadat je uit eten gaat in het leuke dorp, kom je terug bij een enorme watermassa en kun je weer andere spelletjes doen. Niels, één van die vrienden, heeft een schitterende video gemaakt zie hier de link: erg mooi!

Afgelopen zomer hebben we veel minder last gehad van insecten. Er waren zeker nog wel bijen en vliegen, maar niet te vergelijken met voorgaande jaren. Misschien was dat ook door de droogte, maar we hopen dat het voegwerk daar ook aan bijgedragen heeft. De dassenburcht achterin het bos wordt nog steeds bewoond, we merken soms dat er dassen in de tuin geweest zijn s nachts en lange opblijvers hebben ze ook gehoord en op het gras zien spelen. 

Al deze activiteiten konden niet zonder Jennifer, zij is onze nieuwe hulp uit Airaines die op vrijdag het kasteel van boven tot onder poetst om de nieuwe groep weer een schoon kasteel aan te kunnen bieden. Soms neemt ze ook de was mee en neemt ons daardoor zoveel werk uit handen.

Afgelopen zomer was er voor het eerst een echt (niet corona gedomineerd) feest op 14 juli. Was het vorig jaar zoveel mogelijk buiten, nu zaten we met 80 dorpsbewoners aan lange gedekte tafels. De burgemeester regelde de tafelschikking! We voelden ons alweer zoveel meer opgenomen in het dorp dan vorig jaar…. 

Helaas is Leeo afgelopen maanden overleden, hij woonde in dat mooie hoekhuis rechts als je naar Airaines reed, gebouwd in dezelfde tijd als het kasteel. Momenteel wordt zijn huis verkocht aan 2 Nederlanders die daar met veel energie en plezier een pottenbak atelier willen maken, voor cursussen van een week. In een volgende nieuwsbrief kunnen we daar vast meer over vertellen. 

Voor september en oktober staan er nog een aantal reserveringen op de kalender en 11 november start de voeger aan de voorkant van het kasteel. Afhankelijk van het soort winter dat we zullen krijgen zien we hoever hij gaat komen. Hij verheugt zich ook erg op de voorkant, omdat dat de kant is die men van de weg ziet! Wij zien wel een beetje op tegen de luiken aan de voorkant, want dat zijn er nog veel meer dan aan de achterkant. Maar de conditie van de luiken is voor wel een stuk beter dan het achter was. Wie wil helpen schuren en verven is meer dan welkom!, we gaan zeker weer weekenden werken, meld je aan! Samen is het een gezellige klus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *